Een van de nadelen van een overvloed aan informatie is dat het steeds moeilijker wordt die informatie te vinden die je nodig hebt. Dat geldt zeker voor al die miljoenen pagina's op Internet.
Zoekmachines zijn voor de meeste mensen de belangrijkste hulpmiddelen om informatie op Internet te vinden. Het zoeken zelf is niet eens zo moeilijk; vinden wat je zoekt is echter de kunst! In de praktijk blijkt dat je met één goede zoekmachine al een heel eind kunt komen, mits je weet wat de mogelijkheden zijn.
Een goede en veelgebruikte zoekmachine is Google. Je kunt er niet alleen op zoek naar websites, worddocumenten, pdf-bestanden e.d., maar je kunt er ook plaatjes zoeken, nieuwsgroepen mee doorzoeken en in een soort web-gids kijken.
(Bijvoorbeeld in World->Nederlands->Onderwijs)
Deze 'search-engines' zoeken dag en nacht het net af naar informatie. Deze informatie wordt opgeslagen in een grote 'database' en wordt geindexeerd. (Hoe ze het doen weet ik niet, maar het werkt!)
Er is veel te zeggen over het zoeken op internet. Er is zelfs een hele website alleen maar over zoeken, zie ZoekProf. Je kunt er nieuwsbrieven, tips, achtergronden, een kennisquiz, een prikbord, actueel nieuws en nog veel meer vinden.
O P D R A C H T |
In deze opdracht gaan we zoeken met GOOGLE. Open een nieuw worddocument en beantwoord de volgende vragen:
- Met leerlingen deed ik altijd als eerste opdracht de eigen naam.
Dat kan op 2 manieren:
- Frits de Kat
- "Frits de Kat"
Wat is het verschil? Zoek ook eens op je eigen naam!
- De 'kunst' van het zoeken is natuurlijk dat je niet teveel pagina's krijgt, maar ook niet te weinig. De 'kunst' zit 'm natuurlijk in het kiezen van de goede woorden!
- Zoek naar wiskunde. Hoeveel pagina's vind je?
- Zoek naar driekleurenprobleem. Hoeveel pagina's vind je?
- En als je zoekt naar vierkleurenprobleem?
- En wat als je zoekt op:
vierkleurenprobleem -wiskunde? Wat is de betekenis van het min-teken?
- In 1946 verscheen het stripalbum 'Les Aventures de Tintin, reporter au Congo' in kleur. Hoe heet het album in het Nederlands en wanneer is het voor het eerst in het Nederlands verschenen?
- Voor een werkstuk heb je 'snel' een (niet al te groot) plaatje nodig van 'Weegbree'. Zoek met GOOGLE naar een plaatje van 'Weegbree'.
- Op websites kan je vaak ook zoeken. Op deze website staat onderaan de pagina zoeken. Zoek eens op waar op deze website de naam 'Jan van Leiden' voorkomt. Op welke pagina(s) staat deze naam? Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?
- Zoek met GOOGLE naar de 'achtergronden' van het zgn. virus jdbgmgr.exe. Is dit een voorbeeld van een onzin-bericht? Of, zoals men in het Engels zegt, een HOAX?
Wat moet je dus als eerste doen als je een bericht ontvangt over een nieuw virus?
Ik zeg altijd: "Wees op je hoede als je bericht ontvangt, wat het dan ook is, dat je moet doorsturen naar iedereen in de adresboek... NOOIT DOEN!". Waarom is dat niet gewenst?
Sla je document op als H:\public.www\bestanden\zoeken.doc
|