Info




Kalender

De kalender is leeg

 Cursusevaluaties

Gepubliceerd op 23-5-2009 02:44:00 - Lantaarnpaal

De ‘cursusevaluatie’ is ook al zo’n merkwaardig meetinstrument. Het lijkt me echt onzin om bij elke cursus te vragen of ik wel bereikbaar ben of op tijd op de les aanwezig ben. Dat geloven we wel. Als je 11 van de 14 vakken zelf ontwikkeld hebt zou je dan automatisch geneigd zijn om de cursussen te evalueren, waar mogelijk te verbeteren en aan te vullen e.d.? Dat lijkt me toch wel! Dat hoort wel een beetje bij het vak zullen we maar zeggen.

Als je denkt in leerlijnen en het ontwikkelen van competenties op de lange termijn moet je niet te veel inzoomen op cursussen maar kijken naar de grote lijnen, de samenhang en doelstellingen op de lange termijn. In principe dragen alle cursussen daartoe bij, ook als ‘niemand’ dat ziet… Meestal kan ik wel uitleggen waarom iets van belang is. Tijdens één van die besprekingen heb ik al opgemerkt dat de ‘uitslagen’ van die cursusevaluaties meer lijken te zeggen over de docent dan over de cursus zelf. Maar daar was die ‘meting’ helemaal niet voor bedoeld, dus waar hebben we ’t dan over?

Ik vind het zinloos om te praten over een paar rode vakjes op een cursusevaluatie als we de inhoud, de diepere bedoelingen, de samenhang met de rest van het programma en de opbrengsten op langere termijn niet besproken worden.

Kortom: richt je op de big picture en ga je niet bezig houden met futiliteiten. Gelukkig levert al dat geëxperimenteer en zoeken naar andere manieren heel erg veel op. Ik zal daar nog 's een keer iets over schrijven.

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...