Info




Kalender

De kalender is leeg

 Praktijkgestuurd onderwijs

Gepubliceerd op 16-11-2006 02:34:00 - Geschikt/ongeschikt

Vandaag heb ik een halve studiedag bijgewoond. Het middagprogramma ging over 'praktijkgestuurd onderwijs'. Dat lijkt me allemaal wel leuk en aardig. In eerste instantie dacht ik dat zoiets meer iets is voor een beroepsopleiding in engere zin... maar ook voor de lerarenopleiding biedt dat natuurlijk ook allerlei aardige perspectieven.

Eigenlijk vraag ik me nog wel af hoe we dit denken te gaan bereiken... mooie plannen maken, criteria formuleren, intakeformulieren en weet ik wat, dat is allemaal wel leuk en aardig, maar ik mis een visie hoe je die plannen ook echt uit moet gaan voeren. Hoe krijg je dat voor elkaar? Wat is daar voor nodig? Ik weet dat er bij docenten altijd allerlei 'dingen' blijven liggen vanwege de waan van de dag. Voorbeelden genoeg!

Maar misschien is het meest vernieuwende concept wel dat we als lerarenopleiding misschien eens wat meer moeten coördineren en stroomlijnen. Nou ja...  Ik weet het, ik ben te negatief, maar ik kan het niet laten om te denken dat het idee om de plannen ook daadwerkelijk uit te gaan voeren toch wel een nieuwe concept is, dus ik weet niet...

Volgens mij moet je namelijk gewoon al in jaar 1 beginnen met stageopdrachten die door de school of docenten kunnen worden ingebracht. Bij ICT jaar 1 was mijn idee dat studenten op de stageschool zouden gaan vragen welke ICT-behoeften/lesideeën voor het schoolvak er bestaan. Ik heb daar vorig jaar een paar hele aardige voorbeelden van gezien en volgens mij is dat dan ook praktijkgestuurd onderwijs, maar helaas... het mocht niet zo zijn.

Wel jammer ergens, want als je vanaf jaar 1 begint met dit soort opdrachten lijkt mij de ontwikkeling naar een grotere praktijkgestuurde opdracht in de eindfase dan al een beetje ingezet. Maar och... je kan niet alles hebben. Bovendien is het mijn probleem niet meer... We zien het wel.

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...