Info




Kalender

De kalender is leeg

 Marktwerking

Gepubliceerd op 5-9-2007 11:54:00 - Lerarentekort

Als in het onderwijs de hoge salarissen van bestuurders ter sprake komen, zoals nu het geval is ten aanzien van het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, dan is het argument altijd zoiets als:

"De verhoging was nodig, zegt hij, omdat het in de toekomst moeilijk zou kunnen worden om bij vacatures nieuwe leden te vinden voor het dagelijks bestuur. De salarissen van de bestuurders liggen volgens de raad nog altijd lager dan elders."

Dat klinkt niet helemaal onlogisch. Je zou dan denken dat in het geval van een lerarentekort hetzelfde principe zou moeten gelden. Maar de afgelopen 20 jaar heb ik daar nog nooit iets van gemerkt. Voor leraren geldt dat kennelijk allemaal niet. Daar gelden hele andere wetmatigheden. Ik moet altijd denken aan een opmerking van zo'n 10 jaar geleden van een adjunctdirecteur die naar aanleiding van onze bemoeienis met de actiegroep Nahossers zei: "Mensen die nu nog het onderwijs in gaan zijn gek".

Maar 't blijft vreemd. Volgens mij (en dat heb ik altijd al gezegd) is salaris en aanzien in het onderwijs wel degelijk een probleem. Als afgestuurd 'wiskundige' kan je natuurlijk wel het onderwijs in gaan, maar waarom zou je dat willen? Omdat 'leraar zijn' zo ontzettend leuk is? Of omdat je dan een mooie carriere tegemoet kan zien? Dat je als professional in een goed werkende organisatie je bezig kan houden met het opleiden van gemotiveerde en talentvolle jonge mensen? Dat je de beschikking hebt over goede lokalen met goede voorzieningen? Dat je intelligent en doordacht lesmateriaal tot je beschikking hebt dat werkt? Dat je de ruimte hebt om zelf vorm te geven aan het onderwijs dat bij de leerlingen past? Het zou zo maar kunnen, maar dan moet je wel heel zeker weten dat je dat wilt want allemaal vanzelf gaat dat niet.

 9-6-2007 00:40:12

Waarom is het leraarschap niet aantrekkelijk?

 Door: Naschrift

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...