Info




Kalender

De kalender is leeg

 De docenten deugen niet

Gepubliceerd op 12-9-2007 11:09:00 - Lerarentekort

Het begint er langzamerhand op te lijken dat iedereen nu wel weet waardoor de problemen in het onderwijs worden veroorzaakt. De docenten deugen niet.

"Volgens de commissie stevent Nederland af op een dramatisch tekort aan goede leraren, wat een bedreiging inhoudt van de kenniseconomie."

"Het middelbaar onderwijs gaat zelf de opleiding van zijn docenten ter hand nemen om de kwaliteit ervan op te vijzelen. Enige tientallen schoolbesturen hebben het initiatief genomen tot een nieuwe topopleiding voor leraren."

"Vandaag schrijven 3 bestuursleden van BON in het Eindhovens Dagblad, dat succesvolle bijscholing en hoger salaris, mits goed uitgewerkt, 'n goede bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren/herstellen van het onderwijsdrama van de laatste decennia."

"Docenten op basisscholen moeten hun lessen verbeteren door te leren van hun collega's. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs maandag gezegd. Volgens haar is dat een van de manieren om het onderwijs naar een hoger plan te tillen."

Dat is een slimme truuk. Ik dacht altijd dat de problemen in het onderwijs helemaal niet het gevolg waren van onbekwame docenten, maar van slecht beleid. Die beleidsmakers blijven op deze manier mooi buiten schot.

Het lijkt ook wel een logische redenering:

  1. Goede docenten zorgen voor goed onderwijs.
  2. Het gaat niet goed in het onderwijs.
  3. De docenten deugen niet.

Strikt 'logisch' gezien een sluitende redenering maar 't klopt van geen meter. Persoonlijk vind ik het wel weer helemaal passen in lijn van het oeverloze gekluns van de aflopen jaren, maar om nu zo expliciet de problemen in het onderwijs op de bordjes van de docenten te schuiven vind ik een gotspe.

 15-9-2007 02:23:33

"De afgelopen jaren is er veel tijd en geld in het onderwijs gespendeerd aan goed bestuur, beleid en beheer. Nu is het tijd de aandacht weer te vestigen op het primaire proces, de leerling en de leraar."

 Door: Naschrift

 26-11-2007 19:09:46

"Het plan oogt goed - maar dat gold voor eerdere plannen ook. Maar het slaagt uiteraard pas als het ook uitgevoerd wordt."

 Door: Naschrift

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...