Info




Kalender

De kalender is leeg

 Actieplan

Gepubliceerd op 25-11-2007 12:31:00 - Lerarentekort

Uit het actieplan LeerKracht van Nederland:

"Lerarenopleidingen: de kwaliteit van de lerarenopleidingen moet buiten discussie zijn. De inspectie rapporteert in januari 2008 over de uitvoering van de afspraken uit de beleidsagenda lerarenopleidingen 2005-2008. Los van de uitkomsten van de inspectiemonitor maken we met de lerarenopleidingen afspraken over de ontwikkeling van gezamenlijke eindtermen en, in het bijzonder waar het gaat om de vakinhoud, een gezamenlijk eindexamen, c.q. gezamenlijke eindtoetsen."

Nu ben ik 's benieuwd wie die toetsen gaat maken... en hoe er dan getoetst wordt. Misschien is het al iemand opgevallen maar een lerarenopleiding stelt hele andere eisen aan de wiskundige kennis en inzicht dan je zo zou denken. De kennisbasis geeft weliswaar een soort van overzicht maar is wel uitgesproken ongenuanceerd (zeg maar gewoon vaag!) over inhoud, niveau en visie van de wiskunde die aanstormende leraren zouden moeten leren.

Laat ik het zo zeggen: ik zie er wel van komen dat 'we' bij het invoeren van dit soort examens weer gewoon weer lekker gaan trainen op het halen van de examens in plaats van ons bezig te houden met wiskunde. Omdat dit laatste te moeilijk is om een beetje handig opleidingoverstijgend te toetsen krijg je dus het zelfde soort examens als tegenwoordig gebruikelijk is in het voortgezet onderwijs.

Bijkomende factor is dat ik me niet voor kan stellen dat voor die 'paar' opleidingen het haalbaar is om dat fatsoenlijk te regelen. Krijgen we dan een soort landelijk eindexamen lerarenopleiding wiskunde? Met een eindexamencommissie? Maar dat is toch veel te ingewikkeld, dat gaat niet gebeuren, denk ik...

Misschien ben ik te pessimistisch, maar dat hele actieplan heeft een groot 'je kunt beter rijk en gezond zijn dan arm en ziek'-gehalte. Misschien is het ook wel veel gevraagd om 30 jaar 'onderwijsvernieuwing' om te buigen en misschien is dit plan een stap in de goede richting. Ik blijf echter het gevoel houden dat ook dit plan er gemakshalve van uit gaat dat de docenten (salaris, vakkennis, e.d.) het probleem zijn. Ik schreef er al eerder over. Er komt waarschijnlijk (ook nu) weer weinig terecht van de goede bedoelingen.

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...