Info




Kalender

De kalender is leeg

 Geeft niet

Gepubliceerd op 19-3-2008 01:50:00 - Gesukkel

Veel mensen begrijpen meestal niet wat ik nu eigenlijk wil zeggen. Dat is niet zo verwonderlijk. Ik heb er zelf ook last van... Sterker nog: ik wil ook helemaal niks zeggen. Ik heb er geen mening over en iedereen moet maar doen waarvan hij/zij zelf vindt dat het belangrijk is. Er zijn ook mensen die denken te weten wat ik 'eigenlijk' probeer te zeggen. Dat vind ik altijd wel wonderlijk, want meestal is dat helemaal fout. Als ik iets anders zou bedoelen dan ik zeg zou ik dat wel zeggen. Wat dat betreft begrijp ik andere mensen meestal ook niet, dus dat is dan toch wel weer een soort van symmetrie.

Onderwijs staat de laatste tijd erg in de belangsteling. Zoals eerder gezegd begint het er op te lijken dat iedereen daar ook wel iets over te zeggen zou willen hebben. En er wordt wat afgeleuterd. Een interessante ontwikkeling is dat je de laatste tijd steeds meer van die websites tegen komt waar docenten worden uitgenodigd om vooral bij te dragen aan het ontwikkelen van ideeën en zo... Pakkende domeinnamen als 'onderwijsvanmorgen' en 'zinvolonderwijsnederland' en zo... Je zou daardoor de indruk kunnen krijgen dat er nu eindelijk naar docenten geluisterd gaat worden. Maar (haha!) gefopt... Dan maar 'wijzijnnietvangisteren.nl' en 'lekkerzinloos.nl'.

Voor bijvoorbeeld een uitgever is zo'n 'platform' natuurlijk wel leuk. Allemaal leuke (en vooral gratis!) ideetjes opdoen zodat je beter in kan spelen op het onvrede van docenten. Heel goed... 

"Kinderen van groep 8 gaan verwachtingsvol naar een middelbare school, maar na drie maanden hebben velen het al gezien. Een knappe prestatie om in zo korte tijd de energie en motivatie van jonge kinderen om zeep te helpen! Ligt de schooluitval van jongeren aan het falen van de jeugd? Nee, het onderwijs slaat de plank mis, gigantisch."
http://www.hestermacrander.nl/index.php?id=21

Kijk dat is nog 's een genuanceerd standpunt. Het onderwjis 'slaat de plank gigantisch mis'. Deze mevrouw zal wel na jarenlange onderwijservaring tot deze conclusie gekomen zijn. Maar niet erg leuk voor al die docenten en andere mensen in het onderwijs die (tegen beter weten in?) toch al jarenlang proberen er nog iets van te maken. Mijn ervaring is dat dit in heel veel gevallen nog aardig lukt ook nog, dus waarom dit pessimisme?

Al met al denk ik dat het eigenlijk niet interessant is te praten over hoe dat nu moet met dat onderwijs als er toch niet meer investeeerd gaat worden in het onderwijs. De politiek laat het vooralsnog geheel afweten. Het wordt waarschijnlijk weer tijd voor actie. Zie http://www.lerareninactie.nl/

Maar ja, dat zal ook wel geen zin hebben, maar dat geeft niet...

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...