Info




Kalender

De kalender is leeg

 Kortetermijndenken

Gepubliceerd op 26-3-2008 23:49:00 - Lerarentekort

Echt 'denken' kan je het nauwelijks noemen, maar in het kader van het dreigend lerarentekort gaan we 's proberen om gepensioneerde en vervroegd uitgetreden docenten weer voor de klas te krijgen:

Mooie toepasselijke foto. Een echt structurele oplossing lijkt me dit toch niet. Tegen de tijd dat het lerarentekort echt ernstig wordt gaan deze leraren natuurlijk ook 'echt' met pensioen. Ik zag ook ergens het idee om studenten in te zetten om het lerarentekort aan te pakken. Maar dat deden we toch al? In het kader van leren en werken, zullen we maar zeggen? Duale trajecten en zo... leren terwijl je werkt. Zoiets...

De vraag is of dat gaat werken. Het idee dat je meteen tijdens je studie al voor de klas staat vind ik op zich niet slecht. Het zou wel verstandig zijn om dan heel goed in de gaten te houden of dat werkt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit voor sommige studenten wel een hele opgave is. De school vraagt natuurlijk altijd alle aandacht. Dit gaat ten koste van de studie. De prioriteiten liggen gewoon bij school en de leerlingen en niet bij de studie. Zo gaat dat altijd. Studeren en werken is gewoon niet een erg goede combinatie. Ik weet daar alles van, toevallig...

Als duale studenten al tijdens de studie 'opbrand-verschijnselen' gaan vertonen dan is er wel een soort van ernstig probleem. Als de bedoeling van zo'n traject is om jonge leraren blijvend te binden aan het onderwijs dan gaat dat niet lukken, sterker nog, het zou wel 's averechts kunnen uitpakken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

TIP: let op uw zaak!

Ik denk dat ik me voortaan ook maar onderwijsadviseur ga noemen. Hoewel ik vind adviseur educatieve technologie en didactiek ook wel iets hebben... 't Is in ieder geval beter dan badmuts.

 27-3-2008 20:54:14

De spanningen op de arbeidsmarkt voor leraren worden al lange tijd voorspeld, maar zetten nu daadwerkelijk door. Enerzijds groeit de uitstroom van docenten die met pensioen gaan, anderzijds vinden door de aantrekkende economie veel docenten elders werk.

 Door: Naschrift

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...