Info




Kalender

De kalender is leeg

 Vakanties

Gepubliceerd op 17-12-2008 19:12:00 - Tijdschrijven

Speciaal voor Clemens Cornielje (duikboot van de VVD) die op stand.nl roept:

"Maar mevrouw ik heb geen 12 weken vakantie. En het voorstel wat wij doen is dat die mensen, die leraren elf weken vakantie en een dag overhouden. Dat heb ik niet. En ik denk dat heel veel Nederlanders dat niet hebben.
En ik vind het niet erg. Onderwijs geven is topsport. En dat erken ik ook. Maar 11 weken vakantie, zoals de docenten in het basisonderwijs hebben, vind ik heel verantwoord. Daarin kun je echt bijtanken."

De badmuts vindt het 'niet erg' . Moeten we zeker nog dankbaar zijn ook. Waarom eigenlijk? Zal ik het dan nog een keer uitleggen? Een volledige baan in het onderwijs bestaat uit 1659 klokuren werk per jaar. Dat is hetzelfde als in de rest van Nederland. Toch hebben docenten veel vakantie. Hoe dat kan? Door in de andere weken meer te werken. Bij een baan van 8 tot 5 zou dat niet gaan, je kunt wel nog harder doelloos naar buiten zitten staren maar daar wordt natuurlijk niemand beter van. Maar in 't onderwijs zijn weken van 50 of 60 uur soms heel normaal. Uiteraard gaat dit allemaal wel ten koste van gezin en de rest van je (sociaal- en maatschappelijk) leven, maar je moet er wat voor over hebben. Het is verder bekend dat je tekort aan slaap en rust moeilijk 'in kan halen'. Het is dus feitelijk zeer ongezond om dat zo te doen. Is dat erg? Nou, nee want in bijvoorbeeld de vakanties kan je proberen weer een beetje bij te komen. Dat is dan geen bijtanken maar bijkomen.

Nu zou dat allemaal nog niet zo erg zijn ware het niet dat scholen over het algemeen een taakbelastingsbeleid hebben dat Excelbladgestuurd is. De taken worden zo verdeeld en bemeten dat de scholen altijd op nul uitkomen. Dat betekent dat iedereen waarschijnlijk veel meer en harder moet werken dan redelijkerwijs verwacht zou mogen worden. Beknibbelen op lestijd, calamiteiten opvangen, grote groepen, enz. Dat is ook alllemaal niet bevorderlijk voor de 'rust' en 'regelmaat'. Feitelijk is het gewoon overwerk dat niet (extra) betaald wordt. Bovendien is het werken in 't onderwijs over het algemeen heel intensief. Je kunt niet even als je 't zo uitkomt een kwartiertje kofiie gaan halen, leuteren met collega's of relaxen. Zo'n weekje vakantie stelt dan helemaal geen ruk voor. Voor veel docenten is het niet eens voldoende om gewoon weer een beetje bij te komen. Een beetje docent werkt trouwens gewoon door in de vakantie, anders komt het werk nooit af.

Kortom: ik dacht dat 'we' gingen proberen het werken in 't onderwijs aantrekkelijker te maken? Hou dan 's op met dat eeuwige gezeur over die vakanties.

 18-12-2008 14:43:15

Maar jij hebt dan blijkbaar nog het voordeel van mooie roosters. Dat zit er voor mij helemaal niet in. Ik zit elke vrijdag met een aantal tussenuren op het 9e en 10e uur te wachten. En weet je...... voor mijn studenten geldt dan precies hetzelfde. En in al die tussenuren op vrijdags zijn er zat lokalen vrij. En mijn baas vindt dat ik daar maar niet over moet zeueren wat dat vertroebelt de relatie met onze ondersteunende (??) dienst teveel. Over professionaliteit in het onderwijs gesproken...... tja, jij, ik en een aantal hardwerkende collega docenten misschien maar dan houdt het al heel snel op.

 Door: JaDeX

 19-12-2008 01:05:13

HBO-gewijs is dat roostergedoe wel herkenbaar. Ik heb 't zelfde ook al 's meegemaakt. Toen was het probleem dat er geen lokaal zou zijn voor een blokuur. Dat bleek ook onzin en er waren lokalen genoeg. Soms lijkt het wel 's dat 'ondersteunende diensten' velen malen belangrijker zijn dan het primaire proces. Zelf heb ik wel 's het gevoel ik probeer les te geven en dat de rest van de organisatie dan probeert dat zo moeilijk mogelijk te maken. 'Les geven met hindernissen', zullen we maar zeggen. Hoe triest het ook is: helemaal onzin is dat niet.

 Door: Naschrift

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...