Info




Kalender

De kalender is leeg

 Work in progress

Gepubliceerd op 2-1-2009 01:45:00 - Persoonlijk

Volgens de INVESTOPEIDA is 'Work in progress' zoiets als 'Work that has not been completed but has already incurred a capital investment from the company.' Ik had zelf meer iets in gedachte van 'werk dat nog niet af is'. Maar vooruit maar. Geinvesteerd? Ja, dat wel natuurlijk. Op dit moment werk ik aan een aantal dingen tegelijk en aan een aantal dingen niet:

Aansluitingsproblemen
Ik denk dat vrijwel alle wiskundedocenten wel ’s te maken krijgen met leerlingen of studenten waarbij allerlei veronderstelde voorkennis geheel ontbreekt. Ik bedoel daarbij niet kennis die weggezakt is, die met het aanspreken van de juiste kapstokken weer opgerakeld zou kunnen worden, maar meer fundamenteel niet of verkeerd geleerde handelingen en begrippen. Ik denk zelfs dat dit eerder regel dan uitzondering is. De vraag is dan altijd: wat moet je doen? Gewoon negeren? Ze zouden het moeten kennen en ik kan natuurlijk niet weer helemaal opnieuw beginnen? Dus gewoon maar verder gaan waar je mee bezig bent?

ICT en de lerarenopleiding
Ben ik dan toch een éénoog in het land der blinden? Of ben ik een verdwaalde zwerver die leidt aan langdurige verstandsverbijstering? Ik weet het niet precies, maar ik ben wel regelmatig verbijsterd over de manier waarop er met ICT op de lerarenopleiding wordt omgegaan. Maar ik denk dat ik er toch niks over ga zeggen. Het is gewoon niet te doen, er is geen beginnen aan. Ik ben er al vaak aan begonnen maar 't leidt nergens toe. 't Is ook helemaal niet mijn taak eigenlijk. Ik heb er niets mee te maken... en dat wil ik graag zo houden.

Zelfverwijzing en reflectie
Wel aan, het is dus, grof gezegd, meestal niet handig om beweringen te doen die naar zichzelf verwijzen. Ik denk dat we ’t daar wel over eens kunnen zijn. Het grappige is nu dat de mens zo’n beetje de hele dag niets anders doet. Als je nu een portfolio moet maken (sommige mensen hebben dat) dan word je natuurlijk geacht te reflecteren. Dat reflecteren is nu typisch zo'n zelfverwijzing. Ik word daar altijd heel moe van... Dus wordt het tijd daar 's ernstig over na te denken en mogelijk een constructieve bijdrage te leveren aan hoe dat moet.

Trends in E-leren
Ik wil in de cursus 'Internet en wiskundeonderwijs' expliciet aandacht besteden aan de verschillende trends op het gebied van E-leren die je zo hier en daar tegen kan komen. Als een soort oefening wil ik daar mijn gedachten eens over laten gaan en wellicht proberen om daar heel concreet eens wat nader onderzoek naar te doen, studiegewijs. Wat werkt? Wat werkt niet? Wat willen we eigenlijk precies?

Goede voornemens
Mijn goede voornemens voor 2009. Ze zijn erg concreet (kast maken, dozen uitpakken, muziek maken) en ik ga daar waarschijnlijk morgen al mee beginnen. Eén van de punten is om LERO-gewijs mijn standpunten en werkzaamheden eens wat meer over het voetlicht te brengen. Klunsenaar op oorlogspad...

Maar ik neem voor al dit bovenstaande rustig de tijd. Ik schrijf, denk en verwonder. Tussen de 'normale' werkzaamheden door denk en schrijf ik dan misschien zo 's wat hier en daar...

 2-1-2009 12:01:26

Wat ben je toch een inspirerende collega Willem. Lijkt me wel juist dat je voorzichtigaan gaat proberen je werk wat meer zichtbaar te maken op de LERO. Ik heb ergens gelezen dat goede voornemens slecht zijn voor de mens, geven teveel stress :-), dus ik doe er maar weer niet aan. Ik ga maar gewoon door met waar ik mee bezig ben en hoop daar dan het beste van. En alleen al door jou te volgen, kan ik blijven leren!

 Door: sia

 3-1-2009 10:44:06

"Ik ga maar gewoon door met waar ik mee bezig ben en hoop daar dan het beste van." lijkt me een prima uitgangspunt.:-)

 Door: Naschrift

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...