Info




Kalender

De kalender is leeg

 Helemaal fout

Gepubliceerd op 11-11-2008 22:48:00 - Vergruizelen

Het is voor sommige studenten niet mogelijk om de ‘administratie’ duidelijk te maken dat ze in jaar 3 zitten en niet in jaar 2. Na een aantal pogingen geeft een student het op. Dat is niet handig want het ‘onderwijs’ wordt aangestuurd via ‘e-mail’. Deze student zit niet in de lijst van derdejaars dus die krijgt geen email dat hij zich (bijvoorbeeld) moet inschrijven voor de ‘workshops’.

Dat aansturen via de e-mail is al helemaal een fout idee, want de docenten (zoals ongetekende) krijgen die e-mails natuurlijk ook niet dus ook als zou ik graag iedereen op de hoogte willen houden zou dat niet eens kunnen. Maar zo moet je dat natuurlijk ook helemaal niet doen. Zet dit soort informatie op een plek waar studenten regelmatig kijken of zorg er voor dat studenten kunnen kiezen welke ‘berichten’ ze willen ontvangen.

Het lijkt er op dat dit ongeveer de kern is van de verwarring van dit soort ‘administratie’. Men wil alles zelf regelen en de in de hand houden maar men slaagt daar niet in. Mijn idee? Laat studenten zelf regelen wat ze zelf kunnen regelen. Deze manier van informatievoorziening is echt niet meer van deze tijd.

De situatie voor docenten is overigens niet veel beter. Studenten kunnen voor correctieverzoeken niet meer terecht bij de ‘administratie’ maar moeten zich in dat geval vervoegen tot de betreffende docent. Dat lijkt niet zo’n gek idee, behalve dan dat de docent in het administratiepakket nauwelijks rechten heeft. Dus zal de docent bij elke fout weer een correctieverzoek moeten doen bij de ‘administratie’. Je vraagt je dan wel af waarom de docenten zoiets dan niet gewoon meteen zelf kunnen regelen.

Bij de intake-gesprekken kregen we een mooi Excel-bestand waar we de vrijstellingen e.d. konden invullen. Kant en klaar. Goed geregeld, zou je denken. In de namen en het blad zelf zitten alleen wat fouten. Spelfouten, verkeerde cursusnamen en de vrijstellingen van de ‘beroepsvaardigheden’ worden niet automatisch opgeteld. Het is echter niet mogelijk om zelf het Excel-blad aan te passen. De verschillende onderdelen zijn ‘beschermd’. Dat is niet handig. Maar ook weer een voorbeeld van ‘we regelen het wel maar eigenlijk kunnen we dat niet’.

Misschien is dat wel een ‘gouden tip’ om veel ‘administratieve rompslomp’ op zo’n instelling van hoger onderwijs te vermijden: laat studenten en docenten wat ze zelf kunnen regelen zelf regelen. Je zult zien dat ze daar heel goed toe in staat zijn.

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...