Het blijft interessant zo'n reclame op maat:
http://www.nu.nl/internet/2019627/student-geschorst-na-doodsbedreiging-op-forum.html
Met de dood bedreigd? Dat wil iedereen wel.
Meestal let ik niet zo op al die reclame op Internet. Maar in dit geval is het wel knap gedaan:
Reclame op maat, zullen we maar zeggen...
De boekentip van 2008.
'De leraar centraal bij onderwijsinnovatie' van Marcel Mooijman is een absolute aanrader. Een van de aanbevelingen in het boek van Marcel is dat hij vindt dat scholen (voortgezet onderwijs en hoger onderwijs) kennisorganisaties moeten zijn:
"...met weinig of geen middenmanagement, kent fuzzy docententeams met eigen bevoegdheden, is uitermate gedecentraliseerd en zodoende eenvoudig van opzet."
Natuurlijk. Dat is namelijk altijd de praktijk geweest. De docenten doen het werk, bepalen de didactiek, zijn bepalend in de contacten met de leerlingen en studenten. De managers doen altijd wel heel belangrijk maar hebben verder weinig te maken met de inhoud.
Ik vond het allemaal heel herkenbaar. Het is (voor mij althans) ook echt een nieuwe kijk op de organistatie van het onderwijs. Het overstijgt gelukkig de zinloze discussies tussen 'onderwijsverniewers' en (bijvoorbeeld) 'Beter Onderwijs Nederland'. Heldere analyses, beargumenteerd, gedocumenteerd en toch helder, begrijpelijk en logisch (daar hou ik van). Ik vind het in ieder geval een zeer zinvolle bijdrage aan het denken over verbeteren van het onderwijs.
Ik geloof dat ik dankzij dit boek een aantal dingen ben gaan begrijpen waarvan ik me al jaren af zat te vragen hoe dat nu eigenlijk allemaal mogelijk is. Van collegameter tot rommodel, zullen we maar zeggen. Geweldig. Een must voor iedereen die in het onderwijs werkt. Laat je niet langer gek maken. Lees het boek...
''t Is nog maar de vraag of door dit boek er 'echt' iets gaan veranderen, maar 't maakt het voor mij in ieder geval een stuk makkelijker om gewoon door te gaan op mijn eigen weg...
Ik heb dat toch maar weer goed geregeld voor mezelf...
Kortom: Volgende week halve kracht vooruit, een beetje eten en dan nog toetsen, dingen nakijken, afscheid nemen, borrelen, vergaderen en zo en dan (eindelijk) vakantie!
Dat afbouwen is wel goed. Anders val je in zo'n gat. Na mijn vwo-eindexamen heb ik destijds in een week tijd de drie delen in de ban van de ring uitgelezen. Ik stond helemaal op scherp, je moet dan gewoon iets doen om af te kicken zullen we maar zeggen. Meestal ontwikkel ik in het begin van de vakantie een nieuwe cursus. Maar daar moet je mee uitkijken want voor je 't weet is de vakantie al weer voorbij. Dat kan niet de bedoeling zijn...
Er dreigt een conflict tussen kabinet en de HBO-raad omtrent het convenant tot verhoging van kwaliteit en rendement van het hbo.
"Men wijst er op dat alle extra’s om deficiënties bij vakken als wiskunde, taalbeheersing en studievaardigheden op te vangen en te corrigeren, het kwaliteits- en rendementsvraagstuk in het hbo niet compleet kunnen verhelpen als in de vooropleidingen niet veel harder aan zulke vakken getrokken gaat worden."
http://www.scienceguide.nl/article.asp?articleid=105616
Eh.. bijspijkeren helpt niet echt dus. Dat is natuurlijk niet zo'n gekke gedachte. Vooral het rendementsvraagstuk is interessant:
"De jongste cijfers van de trends op dit terrein geven aan dat in de bachelorfase meer en eerder uitval voor komt, vanwege verstrakking van normen en initiatieven als de reken/taaltoetsing. Wie de eerste studiefase/propedeuse adequaat ‘door komt’, blijkt daarna een hoger rendement te kennen."
http://www.scienceguide.nl/article.asp?articleid=105616
Ik dacht dat dit nu juist het beleid was. Zorg dat je studenten in het eerste studiejaar snel laat ontdekken of dit is wat ze 'willen' en 'kunnen'. Zo niet, hoe eerder weg hoe beter... Ik zie het probleem dus niet.
Het wordt allemaal minder. Nu dit weer:
"Het ozongat boven Antarctica is zo'n 30 procent kleiner dan de recordgrootte van vorig jaar."
Ik bedoel maar, waar moet dat heen?
http://www.nu.nl/news/1260974/85/rss/Ozongat_dit_jaar_minder.html
Als 4-12 jarige woonde ik in Utrecht, en wel in Kanaleneiland. Inderdaad, één van de 40 wijken van Vogelaar. Sinds mijn vertrek is de buurt kennelijk achteruit gegaan...
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Kanaleneiland
In Arnhem woonde ik (in 't begin) vlak bij Velperpoort... Inmiddels zijn de huizen afgebroken. Maar net geen Klarendal dus... Net niet dus... Op TV zag ik laatst een documentaire over de Geitenkamp. Daar zouden de problemen veel groter zijn dan in Klarendal. Logisch.. want daar heb ik ook gewoond...
In Nijmegen woonde ik in Hatert... en ja, hoor... dat staat ook op de lijst van Vogelaar...
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Hatert
...dan Den Haag. De Zwarte Madonna staat niet op de lijst, maar is inmiddels aardig in verval geraakt...
Kortom... het had niet veel gescheeld of ik had mijn leven grotendeels doorgebracht in wijken van de lijst van Vogelaar. Nou ja... dat kan haast geen toeval zijn... Kennelijk lukt het steeds om op het goede moment te verhuizen.
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/De_40_wijken_van_Vogelaar
Ik geloof dat ik onlangs voor het eerst de resultaten gekregen heb van de module-evaluaties. Dit is een manier om studenten anoniem een module te laten evalueren. Daar ben ik op zich niet tegen. Dat kan als docent toch veel informatie opleveren en misschien zelfs een aanleiding zijn een module eens drastisch te verbouwen...
Maar (zoals gebruikelijk) vind ik dat als je iets doet dan moet je het goed doen. Je moet zo'n evaluatie in ieder geval nooit tijdens de toets doen. Dat kan echt niet. Ik zelf zou dan liever kiezen voor de laatste bijeenkomst. Je kan dan de 'anonieme evaluatie' doen en het er gewoon eens over hebben... Maar ja dan moet je geen vragen gaan stellen over de 'kwaliteit van de toets'. Over de formulering en de opzet van het formulier kan je dan nog wel enig nader onderzoek doen. Persoonlijk denk ik niet dat studenten kunnen beoordelen of een bepaalde module 'relevant is voor het toekomstig beroep' en of de module wel als vertrekpunt 'de beroepspraktijk van de leraar' heeft. Maar goed, je kan niet alles hebben...
Maar je zal toch maar een vak als statistiek 1-3 geven waarin je o.a. centrummaten behandeld en je krijgt de volgende module-evaluatie terug:
Vooral vraag 14 is interessant. Dit is een soort 'rapportcijfer' voor het totaal... op een schaal van 1 t/m 10. De hoogste score is een 8, de laagste is een 7 en het gemiddelde is dan een 5,5. Maar beste mensen, dat kan helemaal niet... Hier kan ik dus verder helemaal niets mee... Wel jammer, 24 deelnemende studenten aan een zelf ontwikkelde module en dan 3 respondenten? En nu?
Volgens dit bericht gaat alleen bij het ministerie van VROM donderdagavond om vijf voor acht het licht voor vijf minuten uit. Ik ben dat daar verder weinig mensen iets van merken want volgens mij is bij dat ministerie het licht al heel lang geleden definitief uitgegaan.
Helaas kan ik aan de actie niet meedoen want ik zit om die tijd te surveilleren bij een toets, maar ik kan natuurlijk wel 5 minuten mijn ogen dicht doen... dat is misschien net zo effectief. Ik dacht dat politiek gezien ook een gangbare procedure is toch? Gewoon de ogen sluiten...
O ja, mochten er mensen ten gevolge van deze actie de rest van de avond zonder stroom komen te zetten u kunt de kosten verhalen op GroenLinks.
Weet je wat treurig is? Raamambtenaren met de ogen dicht...
"GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) heeft per ongeluk vrijwel alle medewerkers een 'ontslagmail' gestuurd. Circa 7000 werknemers kregen maandag een bericht in hun inbox."
Op zondag 13 maart 2005 om 17:30 ontving ik dit bericht:
Beste Willem,
Uit de gegevens die wij aangeleverd krijgen uit het personeelssysteem blijkt dat u (binnenkort) niet meer werkzaam bent voor de Hogeschool Rotterdam. Hiermee vervalt ook het recht op het gebruik van de ICT diensten. Daarom zal uw account verlopen.
Dit betekent dat u na de verloopdatum niet meer in zult kunnen loggen op het netwerk van de Hogeschool. We raden u daarom aan om voor die tijd de documenten die u wilt bewaren van uw homedirectory te kopiëren naar een floppy/USB-stick of cd-rom.
Uw e-mailaccount zal nog ongeveer 1 maand langer te gebruiken zijn. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om tijdig iedereen van wie u e-mail wilt blijven ontvangen op de hoogte te brengen. Ook voor uw e-mail geldt dat u tijdig belangrijke berichten op een andere manier zult moeten opslaan.
Wat dat betreft is onze I&A-afdeling beter op orde dan het management zullen we maar zeggen... Het bleek dat mijn tijdelijk contract per 1 maart was afgelopen en dat er iets moest gebeuren... ach ja, 't is 't onderwijs, zullen we maar zeggen, je maakt van alles mee...
Het CDA wil een verbod op telefoontjes tijdens het eten door zogenoemde "call centers". Lekker belangrijk... maar ik ben daar niet voor:
"Goedenavond, u spreekt met Casema..."
"O wilt u mij iets verkopen?"
"Nee hoor we willen u alleen even bedanken dat u klant van ons bent."
"O, nou bedankt"
"Goedenavond"
Echt gebeurd, ik snap 't nog steeds niet helemaal... maar ik had het niet willen missen...
"In de nacht van woensdag 11 oktober op donderdag 12 oktober zal Vevida updates uitvoeren op al de Windows servers. Deze updates hebben als gevolg dat iedere server een aantal malen herstart zal moeten worden. De updates zullen vanaf 22:00 uur geïnstalleerd worden."
Ondertussen ben ik wat oude berichten in dit weblog aan het zetten. Dat is de goede tijd, omdat het probleem met de datum hier nog niet is opgelost. Als je dan een nieuw bericht maakt komt ie onderaan de lijst... dus 10 maart 2006 in plaats van 3 oktober 2006. Als je dan bewerkt komt ie weer bovenaan, maar dan kan je 'm nog een keer bewerken en dan staat ie weer onderaan... lache..
128. | 10-3-2006 11:49:00 | Portals | (0) |
129. | 10-3-2006 11:57:00 | De kroketten zijn op | (0) |
130. | 10-3-2006 11:52:00 | Beter! | (0) |
131. | 10-3-2006 11:41:00 | Klopt niks van... | (0) |
Maar helemaal soepel loopt het niet... Ik ben trouwens benieuwd wat die RSS-feed er van vindt. Ach... zo prutsen we lekker verder...
"Een man die voor inbraak en diefstal in een rechtbank in Californië was, heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om meteen enkele computers achterover te drukken. IT-tijdschrift The Register meldt de opmerkelijke gelegenheidsdiefstal op basis van een bericht van de Associated Press. Jon Houston Eipp stond terecht voor inbraak en diefstal, maar bekende ook rechtbankcomputers te hebben gejat. Eipp wordt mogelijk veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij stelt dat het stelen van de computers het gevolg is van zijn drugsprobleem. "Ik had hulp nodig, maar wist niet hoe ik om hulp kon vragen", aldus Eipp. De plaatselijke politie zegt nog niet eerder te hebben meegemaakt dat iemand die voor diefstal terechtstaat, tijdens de behandeling van zijn zaak nog extra strafbare feiten pleegt."
Je kunt er van denken wat je wil, maar 't is wel heel consequent en dat is ook wat waard...
Soms kom je dingen tegen die blijven hangen... zoiets heb ik nog niet eerder gezien, maar 't is waarschijnlijk oud nieuws... maar wel geweldig:
Vanaf maandag 17 juli heb ik definitief
VAKANTIE
Het is gebeurd, het was leuk en 't was een hoop gedoe... maar 't zit er op en ik heb er schoon genoeg van. Voorlopig dan... Maar nu is het dan zover: vakantie! Mooi.. eindelijk...
Kan je nu alles schrijven op je weblog? Waarschijnlijk niet!
"In Nederland heb je het recht om je mening te uiten, maar er zitten wel degelijk grenzen aan dit recht. Zo kun je in een bericht de misdrijven smaad, laster, discriminatie of belediging plegen. Je kunt inbreuk plegen op auteurs- of andere rechten van derden. Misschien onthul je wel vertrouwelijke informatie van je werkgever. Of je posting zorgt er voor dat iemand anders schade lijdt. Dat zijn allemaal situaties waar je als blogger voor aansprakelijk gehouden kunt worden. "
Zie Legaal bloggen - juridische valkuilen voor weblogs.