Info
Kalender

De kalender is leeg

 Klassikaal onderwijs

Gepubliceerd op 8-2-2007 22:18:00 - Persoonlijk

Ik las ergens het volgende citaat:

'We willen terug naar echt klassikaal onderwijs. Twee tafeltjes langs elkaar, in rijen, en de leraar die voor de klas staat. Net als vroeger'.

Echt vroeger kan je het volgens mij niet noemen. In de periode van 1989-2000 heb ik dat 'soort onderwijs' gegeven. Toendertijd was dat al helemaal verkeerd natuurlijk, want leerlingen moesten natuurlijk zelfstandig en het liefst in groepjes werken (knipperbollenmethode?) Op de Notre Dame des Anges deden we dat toch maar niet, al die nieuwigheid dat was nergens goed voor, gewoon klassikaal les, streng maar rechtvaardig en als startend docent heb ik me toen maar gewoon aangepast. Gevolg: 11 jaar met zeer veel plezier les gegeven.

De suggestie dat dit klassikale onderwijs helemaal niets kan zijn klopt niet. Ik heb 't nooit als erg ouderwets of achterhaald ervaren. Huiswerk bespreken, uitleggen, veel vragen stellen... en dat soort dingen. Volgens mij was het helemaal niet zo dat leerlingen als levenloze consumenten alles maar over zich heen lieten komen. Integendeel, er was juist heel veel interactie, diepe gedachten, geintjes, discussies en nog veel meer van dat moois... en een hoop gezeur natuurlijk. Opletten! Doen we ook mee? Je moet dit, je moet dat... Nou ja, je moet er gewoon iets van maken.

Later heb ik op het HML een aantal jaren het tegenovergestelde gedaan. Vrijwel alles zelfstandig laten doen, individuele hulp bieden en heel af en toe een klassikale les. Dat laatste werd trouwens ook wel gewaardeerd geloof ik... Maar dat 'Montessori-onderwijs' was ook heel erg leuk om te doen, dus dat kan ook...

Mijn voorlopige conclusie omtrent het gezeur over 'nieuw leren' is dat je in het onderwijs die aanpak en methode moet kiezen die het beste werkt. Je kan van alles doen maar het andere niet laten. Zijn er klassikale momenten nodig om dingen uit te leggen? Doen! Heb je 't idee dat de leerlingen meer leren van je vak als je ze veel zelf laat uitzoeken en bespreken? Doen!

Volgens mij is het met onderwijs hetzelfde als met muziek: je hebt maar twee soorten muziek: goede en slechte muziek. Kortom: als je iets doet moet je 't goed doen. Anders kan je er beter mee kappen...

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...