Info
Kalender

De kalender is leeg

 Normen en waarden

Gepubliceerd op 15-10-2007 01:59:00 - Persoonlijk

Eén van de indicatoren bij de competentie 'Het vermogen te zorgen voor een veilige leeromgeving’ is:

2.6 Ik expliciteer de normen en waarden waarop mijn gedrag is gebaseerd en help leerlingen dit ook te doen met betrekking tot hun eigen handelen.

Dat is nogal wat. Staat hier nu dat ‘gedrag’ gebaseerd is op ‘normen en waarden’? Dat zal toch niet? En zou dat nu betekenen dat als je die 'normen en waarden' expliciteert je daarmee gedrag kan veranderen? Vragen wij dat van studenten? Dat vind ik nogal wat...

Ik zou daar dan heel graag over willen schrijven. De vraag is of gedrag gebaseerd is op ‘normen en waarden’. Zijn 'normen en waarden’ niet de voorlopige (min of meer met toestemming) opgedrongen gedragsregels en sociaal wenselijke attitudes om het sociale leven een beetje soepel te laten verlopen? Wat nu precies het ‘gedrag’ bepaalt is niet zo heel erg helder, denk ik en hoe bewust is dat gedrag dan? Volgens mij doet iedereen maar wat  en daar kan je natuurlijk over nadenken (gaat vanzelf), maar heeft dat zin?

Kan je je gedrag (gevoel, beleving, perceptie) beïnvloeden door er 'ernstig' over na te denken? Misschien wel, maar misschien ook wel niet. Kijk daar zou je dan van alles over kunnen schrijven. Maar helaas….

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...